Tuesday, November 22, 2011

15. Eile, täna, homme

Viimaseks ülesandeks siis fantaseerida teemal Web ja sotsiaalne tarkvara 5-10 aasta pärast.

Vaadates kuidas asjad siiamaani arenenud on, siis:

alguses oli web, kus sai erinevaid lehti otsida ja erinevaid kodulehti külastada, maile saata ja väikest viisi kuskil chatis suhelda, auto pilte erinevatelt kodulehtedelt otsida jne,

Nüüd on web, kus on facebook, orkut, google+, twitterid ja jumal teab mis veel. Youtube piiramatud video jne varud, veebi raadiod, veebi tv, veebi kaubandus, veebi hasartmängud, google otsing, virtuaalsed maailmad, põnevad online mängud, mis järjest rohkem silmailu ja võimalusi pakkuvad.

Kujutan ette, et kui praegu on asjad siiski küllaltki piiratud mõõtmetega, ja küllaltki konservatiivsete kontrolleritega (klaviatuur, hiir, pult) konsoolide puhul on juba veidi liigutuste tuvastamist sisse toodud (alustuseks wii ja nüüd ka kinect), ka ekraanid hakkavad vaikselt kolmemõõtmelist pilti edastama, samas aga pole see veel siiski päris see 3d mis ta olla võiks. Seega kujutangi ette, et kasvõi siis 5-10 aasta pärast, võiks virtuaalne maailm olla vaat et kõikvõimalikel viisidel kogetav (lõhn, valgus, puudutus jne).

Kui praegusel hetkel leian, et webi vahendusel on peaaegu kõik võimalik ja soovida jätab ehk teostus ja tõepärasus, eristades siiski virtuaalset kogemust reaalsest tulemusest, siis miks ei võiks antud aastate pärast ka see piirang kaduda.

Heaks näiteks mu läbi aegade lemmikfilm, mis oma teostuse ja tulevikunägemusega tervet maailma korralikult raputas, The Matrix.



No comments: