Sunday, November 13, 2011

10. intellektuaalomandi hiilgus ja viletsus

Teemaks siis intellektuaalomandi hiilgus ja viletsus.

Hetkel ütleks et seis on nii ja naa. 

On firmad ja inimesed kes oma õigusi igatpidi taga ajavad ja on suur hulk inimesi kes teiste inimeste õigustest mööda hiilivad.

Heaks näiteks siis muusika. Kõik lood on enamasti kaitstud autoriõigusseadusega, kuid mitte kõik inimesed ei osta seda. Piraatlus vohab täiel rinnal. See tuleneb aga sellest, et pahatihti on legaalsel teel muusika ostmine mõttetult kallis, mistõttu on lihtsam ja odavam seda lihtsalt netist tõmmata. Samas aga nagu ikka on enamikel asjadel 2 külge, kui legaalsel teel muusikat ei osta, siis see võib tuua kaasa just legaalselt müüdavate asjade hinnatõusu.

Sama käib ka Tarkvara kohta. Heaks näiteks mängud. Vaadates praegusel ajal müügil olevate arvutimängude hindu, tunduvad need olevat üle mõistuse. Taaskord piraatlus edeneb jõudsasti. Ka siin on asjal aga mitu külge. Netist niisama häid mänge alla tõmmates, taaskord kannatab legaalselt müügisolevate asjade hind, sest minu nägemust mööda mida rohkem ostjaid, seda suurem võimalus normaalse hinnaga mingit toodet müüa, mida vähem ostjaid, seda kõrgemaks peab ajama hinna, et oodatavad summad kätte saada. Siinkohal aga ei ei ole kasu sellest kui üks inimene nii mõtleb, siin peaks juba suurem hulk inimesi õigesti käituma. Teisalt aga olenevalt tarkvarafirma ahnusest, võib ta hinna ülemõistuse kõrgeks ajada niikuinii. Lisaks veel üks väike teoreetiline aga asja juures, nimelt kui piisavalt suur arv inimesi häid mänge niisama interneti avarustest alla tõmbab, siis ajab see segi statistika, pluss jääb mänguarendajatel saamata soovitud või oodatud summad ja kuigi ühest küljest võiks ju öelda, et noh kasum väiksem mis siis, siis tegelikult on vaja ikka hea mängu arendamiseks küllaltki suuri kulutusi teha ja kui peale mängu valmimist selle müügist oodatud numbreid tagasi ei saada, siis tulevikus võib lihtsalt mõni väga hea mäng tulemata jääda, ja kui statistika järgi mõni väga hea mäng ostetavuse poolest silma väga ei paista, siis taaskord võib selletõttu mõni väga hea asi tulemata jääda.

No comments: